Brand på Regensen

Det er taget på det næsten 400 år gamle kollegium, som brænder, oplyser politi og brandvæsen.

Københavns Alarmcentral modtog alarmen kl. 02.51

Kl. 03.15 var Københavns latinerkvarter indhyllet i kraftig røg, og der var åbne flammer på taget af den fløj af Regensen, som vender ud mod Krystalgade.

HT-busser blev kørt i stilling for at evakuere beboere på Regensen.

Regensen – Collegium Regium, eller Kongens Kollegium – opførtes i 1620’erne på initiativ af kong Christian IV ved Rundetårn i Købmagergade med sidefløje mod Store Kannikestræde og Krystalgade.

Regensen er Danmarks næstældste kollegium og fra gammel tid det mest prestigefyldte stundenterkollegium.

Den gamle bygning gik til ved Københavns brand i 1728, hvorefter Regensen få år senere blev genopført.

Kl. 03.40 kunne det efter at politiet havde foretaget navneopråb konstateres, at alle kollegianere var reddet ud i god behold. Flere kollegianere gik i vinterkulden rundt i nattøj eller badekåber.

Samtidig mentes det fastslået, at branden var opstået på et af kollegieværelserne. Også beboeren af dette værelse var blevet reddet.

Lidt før kl. 04 var branden ved at være under kontrol.

Brandleder Magnus Mattson siger, at der var kraftig ildløs i taget, da de første slukningskøretøjer fra Københavns Brandvæsen ankom til Regensen kort før kl. 03.00.

“Vi var bange for, at der kunne være nogen tilbage inde i bygningerne, så vi satte straks alle disponible ressourcer ind på at sikre, at alle var kommet ud,” siger Mattson til Ritzau.

Røgdykkere gennemgik ét for ét alle Regensens værelser.

Branden blev meldt under kontrol knap en time efter, at alarmen var gået.

Magnus Mattson kunne ikke sige noget om brandårsagen, men fortæller, at brandvæsenet samarbejder med politiet om at finde ud af, hvordan branden er opstået.

Stud. polit. Anne Louise Grinsted, der er Regensens klokker, som kender brandrullen og ved, hvor brandalarmen sidder, var ikke i tvivl om, at det var alvor, da alarmen gik.

“Jeg vidste med det samme, at det var alvor. Jeg kunne lugte røgen og for ud på gangen, hvor jeg sammen med andre begyndte at buldre på dørene for at få folk ud,” siger Anne Louise Grinsted til Ritzau.

Ifølge Regensens brandplan skal beboerne samles i den indre gård, når alarmen lyder. Samlingen af kollegianere i gården bar præg af, at de var kommet hurtigt ud af deres værelser. De stod i nattekulden og skuttede sig i nattøj og badekåber.

Anne Louise Grinsted synes, at det er “lidt surt”, at det historiske kollegium nu er blevet hærget af brand.

“Regensen var lige blevet renoveret, og vi har haft stilladser stående siden maj. De stod for at skulle pilles ned, fordi håndværkerne stort set var færdige. Alle kollegianere glædede sig, fordi det mildest talt har larmet en del,” siger hun.

Da det stod klart, at ingen tilsyneladende var kommet noget til, gav flere af de studerende kollegianere tidligt torsdag morgen udtryk for, at de var bange for, hvad der var sket med deres eksamensopgaver og specialer. De var lagret i computerne på deres værelser. /ritzau/